joi, 29 decembrie 2011

REPORTAJ de la sudistii care taie porcul pe ulita - Dialoguri cu pe FACEBOOK cu Paul AGARICI despre obiceiuri romanesti strabune !



  • Florian Gîndilă hmm... miroase a sorici!
    acum 12 ore ·

  • Paul Agarici După atâți porumbei și pescăruși, e cazul unei porcării ... (Tamron 28/75 - 2,8 * 800 ISO/6.3/160/ Intensifier/1 Ds III)
    acum 12 ore ·

  • Razvan Iliescu cu și de ... poorc!
    acum 12 ore ·

  • Paul Agarici Trei zile mirosea ... aparatul ...
    acum 12 ore ·

  • Paul Agarici NU PRICEP UN SINGUR LUCRU: DE CE ȘORICUL NU E UN ACCESORIU FOTO, CUM AR FI PARASOLARUL ...?
    acum 12 ore ·

  • Razvan Iliescu Dacă mai miroase, îl cumpăr eu. Plătesc oricât. Rog seriozitate!
    acum 12 ore ·

  • Paul Agarici Niciodată. Nu vând mirosul. Nu vând șoric. Nu vând sculă.
    acum 12 ore · · 1

  • Gina Gherase si ce scula!
    10 hours ago ·

  • Ioan Victor Dragan Daca nu e niciun fir de zapada - parca nu are niciun farmec ! Nici tuica fiarta nu are acelasi gust!
    10 hours ago · · 1

  • Florian Gîndilă daca nu-ti place tuica...nu-i bai...o beau eu...chiar si nefiarta!
    10 hours ago ·

  • Ioan Victor Dragan La tuica trebuie sa asisti la facerea ei - ca la porc , la cresterea si taierea lui - pentru fi sigur ca este ceea ce se spune ca e !
    10 hours ago ·

  • Paul Agarici Firescămant ... Țuica se face, mai întâi, în ochi și p'ormă cu gură ... URAAAA, apoi ...
    10 hours ago ·

  • Florian Gîndilă am asistat....la facerea tuicii, o adevarata lectie de fizica aplicata! La taierea porcului parca n-as prea vrea sa asist!
    10 hours ago ·

  • Paul Agarici Fizica, dragă F.G. era chimie ....
    10 hours ago · · 1

  • Paul Agarici Co porcul, știu, "e oribil" ....
    10 hours ago · · 1

  • Paul Agarici ‎"Îmi place" ce-i "place" Ștefaniei ... Că e plăcerea plăcutului plăcut de ea ...
    10 hours ago ·

  • Ioan Victor Dragan Aici fotografia spune ca e facuta pe ulita,in sudul draga al tarisoarei noastre - iar porcul a stat la pozar numai injunghiat .... aranjamente artistice fizico-chimice ...
    10 hours ago · · 1

  • Ioan Victor Dragan zise Paul sorbind tuica din ceasca fotografiei de profil (profit) !
    10 hours ago ·

  • Florian Gîndilă distilarea...procesul prin care se face tuica....este un proces fizic de purificare......dar cel mai bine am putea continua discutia pe langa un pahar de ”borhot distilat”....atunci sa vezi procese...care mai decare fizice sau/si chimice :)))
    10 hours ago · · 1

  • Paul Agarici ‎... și PAIE ...
    5 hours ago ·

  • Paul Agarici Ceașca din profil e sacră! E numai pentru CEAI!
    5 hours ago ·

  • Ioan Victor Dragan Pe ulita aveai aceiasi ceasca sacra cu ceai ? CE-AI-NICULE cu mine ?

    • Ioana Basescu cine a facut poza?!?
      9 hours ago ·

    • Paul Agarici Un absolut ageamiu! Noroc că am putut face crop; la limită!
      5 hours ago ·

    • Ioan Victor Dragan Paul - sti tu oare bancul ala cu Hrusciov in vizita la o ferma de porci din USA atunci cand a vizitat-o si s-a relatat in PRAVDA ?
      5 hours ago ·

    • Paul Agarici Nu. Scrie. Nu mai am șoric. Nu mai am porc. Nu m-am întâlnit cu "pesta". Porcul meu era prozaic; avea vaccin și ștampilă "bun de mâncat". Ce să fii făcut cu el altceva decât să-l introduc în mine drept compensare la câtă porcărie am îndurat un an ? Celelalte lucruri: țuică, ulită etc. am fost obligat să le fac pentru "autenticitate". Am timp să le uit, dar, decât galantarul unui banal "avem carne", mai bine o uliță care pute natural ...

      UPDATE
      =======


      Cezar Machidon
      Ceva simpatic... <<De Ignat: relatarea unui roman care traieste in Occident. De criză, de dor și de fițe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la țară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare și nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat. După ce mi-am ascuțit cuțitele pe gresia de la baie și am procurat doi baloți de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez! Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manînci, așa, ca un barbar? Eh, cînd am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistînd pe secționarea carotidei și colectarea sîngelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui și mai ales a borîndăului. N-am știut eu cum se zice în engleză la borîndău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sînge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strînsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau cînd cu milă, cînd cu dezgust. Apoi, zic, pîrlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare. Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atîta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat –, că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție. Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cîrnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii. Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii ș i parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital." Traiasca globalizarea !>>

      acum 52 minute · · 1
      Ioan Victor Dragan ACEST TEXT IL VOI FURA SI IL DUC CA <UPDATE> PE BLOGUL MEU , E DE MILIOANE - povestire scurta si la obiect !